ریاضی - فنی مهندسی >> مهندسی معماری
هدف:
 
رشتهمعماری دارای دو جنبه هنری و فنی است كه درسهای طراحی، زیبایی شناسی و نحوه زیباكردن حجم‌ها ، نماها و پلان‌ها به هنر بر می‌گردد و دروسی مثل سازه‌های بتنی وفلزی، مقاومت مصالح، ایستایی، تاسیسات مكانیكی و الكتریكی به جنبه‌ فنی این رشتهمربوط می‌شود.
در این رشته دروس هنری اهمیت بیشتری داشته و دروس علمی و فنی درراستای دروس هنری است. برای مثال یك معمار در طراحی خانه باید فضای آرامش‌بخشی راایجاد كند تا باعث اضطراب ، خستگی و دلتنگی نگردد. كاری كه بیش از رعایت اصولفیزیكی مثل نور و صوت، نیاز به آشنایی با اصول زیبایی‌شناسی دارد.

ماهیت:

معماری تركیب، طراحی وپدیدآوردن فضای زیست انسان در طبیعت است؛ كه این فضا می‌تواند مسجد، بیمارستان،مسكن، مدرسه و یا هر فضای دیگری باشد كه شهر را به وجود می‌آورد.
دوره كارشناسیمهندسی معماری دوره‌ای است حرفه‌ای كه پرورش استعداد خلاقه، انتقال دانشها ومهارتهای عمومی حرفه معماری و حصول كارآیی عمومی در این رشته را هدف قرار می‌دهد. در راستای هدف فوق سعی شده است كه در برنامه‌ریزی این دوره حداكثر بهای ممكن بهپروژه‌های طراحی معماری و دروس فنی و نظری پیرامون آن داده شود.
دوره كارشناسیمعماری حداقل چهارسال به طول می‌انجامد. پیش از شروع دوره، یك نیمسال به عنوان پیشنیاز ارائه می‌گردد كه جزو سنوات تحصیلی به حساب نمی‌آید ولی 8 واحد آن جز واحدهایدوره محسوب می‌گردد. فارغ‌التحصیلان دوره كارشناسی مهندسی معماری می‌توانند در دورهكارشناسی ارشد ناپیوسته ادامه تحصیل دهند.
تعداد كل واحدهای درسی دوره 140 واحداست و فارغ‌التحصیلان این دوره قادر به ایفای نقش در زمینه‌های زیر خواهندبود:
1 -طراحی (تك بنا یا مجموعه زیستی كوچك) ، ازطرحهای اولیه تا مراحل اجرایی كار و طراحی اجزاء و عناصر تشكیل دهنده بنا كه اینزمینه وظیفه محوری كار معمار را تشكیل می‌دهد.
2 -همكاری با گروه مهندسان مشاوره معماری در جهت توسعه طرحها و تهیه نقشه‌های معماریمراحل یك و دو
3-نظارت بر صحت انجام كار درعملیات اجرایی ساختمانی.
4 -مشاركت در مدیریتاجرایی پروژه‌های معماری.
5 -عضویت در كادر فنیشهرداریها و سازمانهای مشابه.
6 -تدریس دردوره‌های كاردانی و همینطور دبیرستانهای فنی حرفه‌ای و كار دانش آموزش و پرورش .
 
توانایی‌های مورد نیاز و قابلتوصیه:

دانشجوی این رشته علاوه بر توانمندی در طراحی و قدرتتجسم و خلاقیت، لازم است كه در درس ریاضی بخصوص در هندسه قوی باشد چون برای آموزشفن و تكنیك معماری باید دروسی مثل هندسه كاربردی ، هندسه مناظر و ریاضیات و آمار رامطالعه كرد.
دانشجوی معماری باید اطلاعات عمومی خوبی در زمینه تاریخ بخصوصتاریخ معماری ایران و جهان ، جغرافیا ، اقلیم‌شناسی ، روانشناسی ، مردم‌شناسی واقتصاد داشته باشد. چون معماری برای رونق و شكوفایی خویش از تمامی این علوم استفادهمی‌كند.
همچنین دانشجوی رشته معماری باید بتواند به زبان معماری مطلبش را رویكاغذ بیاورد. یعنی از یك سو ذهنی قوی و خلاق داشته و از قدرت تجسم خوبی برخوردارباشد و از سوی دیگر طراحی چیره دست باشد تا بتواند به زبان معماری كه همان طراحیبناها و فضاهای زندگی است، سخن بگوید.
معماری بیش از آنكه علم و تكنیك باشد، ذوقو سلیقه و استعداد است و معمار كسی است كه طرحهای فردی‌اش با نقاشی و مجسمه‌سازیرقابت كند و در واقع بتواند مجسمه‌ای كاربردپذیر بسازد. به همین دلیل می‌توان گفتكه معمار یك هنرمند است و باید مانند هر هنرمند دیگری چشم، ذهن و دستی توانا داشتهباشد تا بتواند به یاری چشم و با تكیه بر ذخیره فرهنگی خود بخوبی ببیند و سپس باذهنی پویا آنچه را كه دیده است به تحلیل كشیده و با احساس و عاطفه درآمیزد و درنهایت به یاری دست و با كمك گرفتن از دانش های فنی و تكنیكی طرحی نو را خلق كند.
با توجه به دروس خاص این رشته و نیاز به عكسبرداری، تهیه نقشه و ... به نظرمی‌رسد در مقاطعی هزینه تحصیل در این رشته بالا باشد

نكات تكمیلی:

رشته معماری تا سال 78 در مقطع كارشناسی ارشد پیوسته دانشجو می‌پذیرفت و دانشجویان در طی شش سال،اطلاعات علمی و هنری لازم را برای طراحی یك بنا آموزش می‌دیدند و در نهایت پس ازفارغ‌التحصیلی می‌توانستنداز طراحی یك كیوسك گل‌فروشی گرفته تا طراحی مجتمع‌هایمسكونی، تالارها و مجتمع‌های ورزشی را برعهده بگیرند و یا به كارهای جنبی این رشتهبپردازند. اما از سال 78 این رشته مانند سایر رشته‌های مهندسی در مقطع كارشناسیدانشجو می‌پذیرد و دانشجویان پس از فارغ‌التحصیل شدن در صورت علاقه‌مندی می‌تواننددر آزمون كارشناسی ارشد شركت كنند.
به عبارت دیگر طول دوره رشته معماری از 6سال به 4 سال كاهش یافته و در نتیجه تعدادی از دروس این رشته كه شامل دروس هنریپیشرفته و تخصصی می‌شود، از مقطع كارشناسی حذف شده است.
حال سوال اینجا است كهآیا فرصت‌های شغلی فارغ‌التحصیل مهندسی معماری با مدرك كارشناسی با فارغ‌التحصیلمهندسی معماری كه دارای مدرك كارشناسی ارشد است، متفاوت می‌باشد؟
متاسفانه درآزمون سراسری از داوطلبان رشته معماری ، آزمون تخصصی معماری گرفته نمی‌شود و بههمین دلیل بعضی از دانشجویان پس از ورود به دانشگاه تازه متوجه می‌شوند كه به رشتهمعماری علاقه‌ای ندارند و در نهایت پس از 6 سال تحصیل نمی‌توانند به عنوان یك معمارهنرمند وارد بازار كار شوند. اما در حال حاضر دانشجو می‌تواند پس از پایان دورهلیسانس در صورت علاقه‌مندی در یكی از گرایشهای شهرسازی، مرمت و احیاء بناها ،معماری منظر و یا معماری تخصصی ادامه تحصیل دهد و یا این كه زودتر وارد بازار كارشده و به عنوان معمار فنی به طراحی تك‌بناها یا مجموعه‌های زیستی كوچك پرداخته و یاناظر اجرای طرح و سرپرست دفاتر مشاوره باشد

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطعبالاتر:

امكان ادامه تحصیل در این رشته با توجه به اینكه ازسال 78 ، در مقطع كارشناسی ارشد به كارشناسی تبدیل شده است، در مقطع كارشناسی ارشددر گرایشهای : برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای ، طراحی شهری، معماری منظر، مرمت واحیاء بناها و بافتهای تاریخی میسر است

رشته‌های مشابه و نزدیك به اینرشته:

تا حدودی مهندسی عمران نزدیك به این رشته می‌باشد.
مهندس عمران با منطق صحبت می‌كند اما مهندس معمار از فرهنگ، هویت و زیبایی سخنمی‌گوید، به عبارت دیگر معماری در طراحی یك بنا علاوه بر رعایت اصول فنی بهجامعه‌شناسی، مردم‌شناسی ، روانشناسی و زیبایی شناسی توجه دارد در حالی كه مهندسعمران در طراحی یك بنا تنها به ایستایی و مقاومت آن توجه می‌كند. به همین دلیل اگرفضاهای زیست تنها توسط مهندس عمران ساخته شود، شاهد نابه‌هنجاری‌هایی خواهیم بود كهموجب اضطراب ، نگرانی و آلودگی صوتی خواهد شد.

آینده شغلی و بازار كار:

با توجهبه این كه در سطح كارشناسی به جنبه‌های فنی معماری توجه بیشتری می‌شود ، در نتیجهفارغ‌التحصیل این رشته می‌تواند به ساختمان سازی (طراحی فنی ساختمانهای مختلف) بپردازد اما فارغ‌التحصیل كارشناسی ارشد چون جنبه‌های هنری معماری را آموزش دیدهاست، بیشتر به هنر معماری می‌پردازد. در یك مثال می‌توان گفت كه نوع كار لیسانس وفوق لیسانس معماری مثل نوع كار پزشك عمومی و پزشك متخصص است. یعنی لیسانس معماری بهكلیات معماری می‌پردازد و فوق لیسانس معماری به صورت تخصصی در این رشته فعالیتمی‌كند.
اگر یك مهندس معماری بخواهد فقط در تهران یا در شهرهای بزرگ كار كندفرصتهای شغلی فراوانی برایش وجود ندارد. اما در شهرهای كوچك كمبود مهندس معماریكاملا احساس می‌شود تا جایی كه در بعضی از شهرها كار یك مهندس معماری را تكنسینعمران انجام می‌دهد.
در حال حاضر دانشجو می‌تواند پس از پایان دوره لیسانس درصورت علاقه‌مندی در یكی از گرایشهای شهرسازی ، مرمت و احیاء بناها، معماری منظر ویا معماری تخصصی ادامه تحصیل دهد و یا این كه زودتر وارد بازار كار شده و به عنوانمعمار فنی به طراحی تك بناها یا مجموعه‌های زیستی كوچك پرداخته و یا ناظر اجرای طرحو سرپرست دفاتر مشاوره باشد.
مهندس معمار علاوه بر طراحی بناها می‌تواند بهطراحی و ساخت ماكت و طراحی معماری داخلی بپردازد و یا به عنوان ناظر ساخت فعالیتكند. در ضمن فارغ‌التحصیل معماری آمادگی كار در رشته‌های مرتبط با معماری مثل طراحیصحنه و یا طراحی صنعتی را نیز دارد.
وضعیت نیاز كشور به اینرشته در حال حاضر:

مطابق موارد گفته شده در قسمت  آینده‌شغلی ،  بازار كار و درآمد به نظر می‌رسد در شهرهایی غیر از تهران و حتی روستاها وشهرستانها امكان كاربرای فارغ‌التحصیلان به راحتی میسر باشد و در این مورد احساسنیاز می‌شود.
ریاضی - فنی مهندسی >> مهندسی هوا فضا
هدف
امروز با اين كهپرواز برفراز آسمان ها امري عادي شده و وسايل پرنده متعددي در خدمت بشر قرار دارد،هنوز پرواز يكي از آرزوهاي بشر است. هنوز بشر آرزو دارد كه با سرعت ، امنيت و آرامشبيشتري حركت كند و به اهداف گوناگون خود از پرواز براي حمل و نقل ، گشت زني و دفاعاز حريم آسمان ها گرفته تا پرواز به فضا و رسيدن به كرات ديگر دست يابد. چنيناهدافي عامل به دنيا آمدن رشته اي جديد از دل علوم پايه و رشته هاي مهندسي ديگرگرديد كه آن را مهندسي هوا فضا نام نهادند.
هدف رشته هوا فضا تربيت كارشناس درصنايع هواپيما و هليكوپترسازي و فردي آشنا به مقدمات و اصول مهندسي هوافضا است. طولمتوسط دوره 4 سال است. دروس اين مجموعه شامل دروس عمومي، پايه، اصلي، تخصصي،كارگاهي و كارآموزي است و زمينه‌هايي چون آيروديناميك، سازه هوايي، مكانيك پرواز وجلوبرنده‌ها را در بر مي‌گيرد. پايه‌هاي اصلي لازم براي تحصيل در اين رشته رياضيات،فيزيك و زبان خارجي است. براي فارغ‌التحصيلان اين رشته امكان ورود به دوره كارشناسيارشد مهندسي هوافضا وجود دارد. بايد توجه داشت كه صنايع هوافضا در دنيا يكي ازپيشروترين زمينه‌هاي تحقيقاتي است و همواره موجبات ترقي و جهش در ساير رشته‌هايعلوم و مهندسي را فراهم ساخته و در اين راستا بودجه‌هاي عظيم نظامي و غيرنظامي رابه خود اختصاص داده است، موضوعاتي از قبيل طراحي و ساخت هليكوپتر، هواپيماي بدونسرنشين، بدون موتور، عمود پرواز و يا جنگنده از يك طرف و ساخت پايگاههاي فضايي،مسافرت به كرات ديگر و جنگ ستارگان از طرف ديگر جامعيت و حساسيت اين رشته را بيش ازپيش روشن مي‌سازد.
ماهيت
مهندسي هوافضامجموعه‌اي از علوم و توانايي‌هاي علمي و عملي در زمينه تحليل، طراحي و ساخت وسايلپرنده‌ نظير هواپيماها، چرخ‌بال‌ها، گلايدرها، موشك‌ها و ماهواره‌ها است. اين رشتهبر چهار پايه آيروديناميك 1 ، جلوبرندگي 2 ، مكانيك پرواز 3 و سازه‌هاي هوافضايياستوار است.
آيروديناميك به مطالعه و بررسي جريان هوا، محاسبه نيروها وگشتاورهاي ناشي از آن بر روي جسم پرنده مي‌پردازد و مهندس هوا فضا با فراگيري اينعلم به تحليل جريان‌هاي پيچيده در اطراف اجسام پرنده پرداخته و با به دست آوردننيروهاي آئروديناميكي امكان بررسي پايداري و طراحي سازه را فراهم مي‌كند.
جلوبرندگي به مطالعه و بررسي سيستم‌هاي جلوبرنده اعم از موتورهاي پيستوني ،توربيني ، راكت‌ها و نحوه توليد نيروي رانش در آنها مي‌پردازد.
مكانيك پرواز بهمطالعه و بررسي رفتار و حركات جسم پرنده با استفاده از اطلاعات آئروديناميكي ،هندسي و وزني مي‌پردازد و در واقع علم مكانيك پرواز از عملكرد تشكيل مي‌شود وعملكرد به بررسي برد ، مسافت نشست و برخاست، مداومت پروازي در سرعت‌هاي مختلف وپايداري و كنترل وسايل پرنده مي‌پردازد.
و در نهايت سازه‌هاي هوافضايي بهمطالعه و بررسي سازه‌هاي هواپيما و ديگر وسايل پرنده مي‌پردازد و هدف آن طراحيسازه‌هايي است كه علاوه بر استحكام كافي در برابر بارهاي آئروديناميكي و سايربارهاي استاتيكي وارد بر وسايل پرنده، حداقل وزن ممكن را نيز داشته باشند.
دررشته مهندسي هوا فضا از همه علوم از جمله متالوژي ، كامپيوتر و الكترونيك استفادهمي‌شود و هدف آن تربيت كارشناساني است كه كادر مورد نياز محاسبات ، طراحي ، تحقيقاتو ساخت صنايع مختلف هواپيمايي، چرخ‌بال‌سازي و موشكي را تامين سازند. به همين دليلدانشجويان اين رشته موظف هستند كه در طي تحصيل 3 واحد پروژه بگيرند و در تابستاننيز در دفاتر مهندسي صنايع مربوط كارآموزي بكنند.
توانايي‌هاي مورد نياز و قابل توصيه
بسياري از داوطلبانآزمون سراسري كه رشته مهندسي هوا فضا را انتخاب مي كنند، اطلاعات صحيحي نسبت به اينرشته نداشته و آن را با خلباني يا نجوم اشتباه مي گيرند در حالي كه هدف اين رشتهآماده كردن مهندسي است كه بتواند در زمينه طراحي، ساخت و آزمايش هواپيما فعاليتبكند و در واقع كار مهندس هوافضا قبل از بيرون آمدن هواپيما از كارخانه است و او درمورد چگونگي به پرواز درآوردن يك هواپيما آموزش نمي بيند.
دانشجوي اين رشته بايددر كارهايش نظم و برنامه‌ريزي داشته باشد چون حجم مطالبي كه در طول يك ترم ارائهمي‌شود، زياد بوده و مطالعه آنها مستلزم يك برنامه‌ريزي دقيق مي‌باشد.
زيربناياين رشته رياضيات است و همچنين فيزيك و شيمي تا حدودي لازم مي‌باشد و البته همين‌جالازم است توصيه كنيم كه دانش‌آموزان اگر در درس زبان خارجي ضعيف هستند، وارد اينرشته نشوند چون بيشتر دروس اين رشته به زبان انگليسي وابسته مي‌باشد.
دانشجوياين رشته بايد آمادگي كار در كارخانجات را داشته باشد. مهندسي هوافضا يك رشته فنياست و عموما كساني كه وارد رشته‌هاي فني مي‌شوند، بايد آمادگي كار در كارخانجات راداشته باشند و همچنين بايد افراد قوي و داراي پشتكار وارد اين رشته بشوند تا بهياري اراده قوي خود در پيشبرد اين رشته نوپا موفق گردند.
آينده شغلي و بازار كار
مهمترين مشكل اين رشته جديد بودنآن است و اين كه هنوز براي آن برنامه‌ريزي‌هاي لازم به صورت كلان تدوين نشده است ودر نتيجه پراكنده‌كاري در اين رشته زياد است و در كل جذب نيروي انساني از كانالصحيحي انجام نمي‌گيرد وگرنه عمدتا فارغ‌التحصيلان اين رشته از نظر بازاركار مشكليندارند.
هدف اصلي صنعت هوافضا طراحي و ساخت وسايل پرنده است، در نتيجهفارغ‌التحصيلان مهندسي هوافضا مي‌توانند در صنايع و موسسات تحقيقاتي هواپيمايي ،موشكي و ماهواره فعاليت بكنند و همچنين در كليه موسسات و سازمانهايي كه به نحوي ازوسايل پرنده استفاده مي‌كنند، به عنوان كارشناس تحقيق در عمليات و تعمير و نگهداريخدمت كنند. اما علاوه بر اشتغال در مراكز فوق يك مهندس هوافضا با تسلط بر علومآئروديناميك، طراحي سازه و روشهاي طراحي توربو ماشين‌ها توانايي‌ كار در شاخه‌هايمتعددي از مهندسي و پروژه‌هاي خارج از حيطه صنايع هوافضايي را نيز دارد.
بهعبارت ديگر كاربرد زمينه‌هاي مطالعاتي يك مهندس هوافضا تنها به طراحي هواپيما ووسايل پرنده محدود نمي‌شود. براي مثال آئروديناميك خودروهااز برخي جهات شباهت زياديبه آئروديناميك هواپيما دارد و امروزه در اغلب صنايع خودروسازي با استفاده از تونلباد و علم آئروديناميك ، خودروهاي كم مصرفتري مي‌سازند. فرايند سيستم‌هاي كنترلصنعتي نيز با فرايندهاي طراحي كنترل در وسايل پرنده بر يك مبنا است و همچنين سازهاتومبيل و كشتي مشتركات زيادي با سازه يك هواپيما دارد و بالاخره توربين‌هاي گاز يكنيروگاه يا ايستگاه پمپ گاز همانند يك موتور جت تحليل و طراحي مي‌گردند. در نتيجهيك مهندس هوافضا علاوه بر شركت‌هاي هوايي در نيروگاهها، صنايع نفت و گاز و صنايعخودروسازي فرصتهاي شغلي خوبي دارد.
وضعيت نياز كشور به اينرشته در حال حاضر
رشته مهندسي هوافضا نيازمند سرمايه‌گذاري كلان است وبيش از ساير صنايع از وضعيت اقتصادي كشور تاثير مي‌پذيرد يعني اگر رشد اقتصادي خوبيداشته باشيم سرمايه‌گذاري در اين بخش بيشتر مي‌باشد و البته عكس اين قضيه نيز صادقاست.
در سال 70 وزارت صنايع لايحه‌اي به مجلس داد كه بر اساس آن بخش خصوصيمي‌توانست در كشور فعاليت‌هايي در زمينه هوافضا انجام بدهد. از سال 72 نيز به صورترسمي مجموعه‌اي در وزارت صنايع متولي اين كار شد و به صورت هدايت‌كننده شركت‌ها ومجموعه‌هاي بخش خصوصي فعاليت خود را آغاز كرد كه حاصل اين كار، توليداتي مثل ساختهواپيماي گلايدر بود كه طراحي آن توسط فارغ‌التحصيلان همين رشته انجام شد و در حالحاضر نيز تعدادي از اين هواپيما توليد شده و با اخذ مجوزهاي بين‌المللي درباشگاههاي سازمان هواپيمايي كشوري شروع به فعاليت كرده است. همچنين مي‌توان بهپروژه طراحي و ساخت هواپيماي سبك موتوردار اشاره كرد كه با موفقيت انجام شده وپروازهاي آزمايشي را نيز انجام داده است و بالاخره پروژه هواپيماي سم‌پاش ازپروژه‌هايي است كه در كشور مطرح شده است.
فارغ‌التحصيلان اين رشته مي‌توانند درفرودگاهها در قسمت تعمير و نگهداري هوايي و همچنين در صنايع دفاع روي طراحي موشك وجنگ‌افزارها فعاليت بكنند.
علاوه بر اينها مي‌توانند روي آئروديناميك خودروها،سازه‌هاي خودروسازي و توليد توربين‌هاي بخار براي توليد برق كار بكنند. فارغ‌التحصيلان اين رشته مي‌توانند در شركت‌هاي خصوصي، هواپيماهاي كوچك دو نفره ويا چهارنفره‌اي را كه در دست ساخت است با استانداردهاي بين‌المللي تطابق داده وبراي هواپيما گواهي پرواز يا توليد بگيرند.
دروس پايه رشتهمهندسي هوافضا: رياضي عمومي 1و2 ، فيزيك 1و2 ، آزمايشگاه فيزيك 1و2 ،معادلات ديفرانسيل ، برنامه نويسي ، محاسبات عددي
دروس اصليرشته مهندسي هوافضا :نقشه كشي 1و2 ، استاتيك ، مقدمه اي بر مهندسي هوا فضا، كارگاه 1و2و3 ، مكانيك سيالات ، رياضي مهندسي ، ديناميك ،
ترموديناميك 1و2 ،مباني برق ، آزمايشگاه مباني برق ، مقاومت مصالح ، ارتعاشات ، كنترل اتوماتيك ،آزمايشگاه مكانيك سيالات ، علم مواد ، آزمايشگاه مقاومت  ، مصالح ، انتقال حرارت ،آزمايشگاه موتور انتقال
دروس تخصصي رشته مهندسي هوافضا :آيروديناميك1و2 ، مكانيك پرواز 1و2 ، آزمايشگاه آيروديناميك1و2 ، طراحيهواپيما 1و2 ، تحليل سازه ها ، اصول جلوبرندگي ، زبان تخصصي ، طراحي سازه هاي هوايي، پروژه
وضعيت ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر
امكانادامه تحصيل در مقاطع كارشناسي ارشد در گرايشهاي جلوبرندگي ، مكانيك پرواز،سازه‌هاي هوايي ، آيروديناميك ، هوافضا ميسر مي‌باشد.
رشته‌هاي مشابه و نزديك به اين رشته
اين رشته قبلا اززيرشاخه‌هاي مهندسي مكانيك بوده است لذا داراي تعداد واحدهاي مشترك زيادي با رشتهمهندسي مكانيك مي‌باشد.
+ نوشته شـــده در شنبه 3 فروردين 1392برچسب:,ساعــت21:52 تــوسط سرباز امام |
طبقه بندی: <-CategoryName->
برچسب ها: <-TagName->
صفحه قبل 1 صفحه بعد